A kutya és az ember kapcsolata

A kutya háziasítása

A kutya háziasítása körülbelül a középső kőkorszakra - i.e.8000-re - tehető. Az erre vonatkozó legrégebbi leletek, csontmaradványok a Keleti-tenger menti Kjökkenmöddingerekből (az újabb kőkori ember konyhahulladék halmai) származnak, ahol hamuból, szénből, csont- és kőeszközökből, tömérdek lerágott csontból, halak szálkáiból és elfogyasztott kagylók, csigák milliói héjából, házából dombok alakultak ki. A kutatások során megállapították hogy a csontok majdnem 90%-a szarvas, őz és vaddisznótól származik, de előfordulnak róka, farkas, medve, hiúz, menyét, sün, hód, fóka csontjai is. A madárcsontok többnyire vízimadaraktól származnak. A leletek nyomán megállapítható hogy az állattenyésztésnek ekkor még semmi nyoma nem volt. Az egyedüli háziállat a kutya volt, mely jókora számban fordulhatott elő. Később a cölöpépítmények maradványaiban is találtak kutyacsontokat.


Ez a kutatás bizonyítja, hogy az ember legelsőnek a kutyát háziasította.

A legrégibb egyiptomi és mezopotámiai kőbe vésett rajzok és agyagfestmények a kutyát mint az ember segítőtársát ábrázolták. Ezen kutya fajták képekkel következzenek.

SZIKLARAJZ


EGYIPTOMI ÁBRÁZOLÁS


EGYIPTOMI KUTYAFAJTÁK


ASSZÍR ÁBRÁZOLÁS


A kutya alaptermészete folytán könnyen válhatott az ember társává, önmagától kereste annak társaságát, mert intelligenciája folytán értékelni tud. Az ember is korán felismerte ennek a lehetőségét. a kutya jó szimatával hamar megérezte a vadállatok közeledését, ugatásával jelezte az ellenséget. Már a kezdeti időkben kialakultak a vadászatra és az őrzésre alkalmas fajták.

Az ember és a kutya között tehát egyfajta társulás történt melyből számtalan értékes előny is származott az emberiségre. A kutya különleges képességeit a legrégebbi időktől kezdve egészen napjainkig felhasználja, igénybe veszi, értékesíti az ember.


További oldalak:

A gyermek és a kutya

A kutya származása


Vissza a kezdőlapra 

 
 

This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola