A kutya és az ember kapcsolata

A gyermek és a kutya


A kutyatartásról a falusi és tanyasi felfogás lényegesen különbözik a városi felfogástól. Falun a kutyát elsősorban házőrzőnek vagy terelőnek tartják, és alig van ház ahol ne lenne legalább egy kutya. ezzel szemben a városban nincs szükség sem házőrző ,sem terelőkutyákra, mégis nagyon sok helyen megtaláljuk. Ha megvizsgáljuk, miért tart egy városi család kutyát,nagyon sok helyen a gyerek az indok. A városban tenyésztett kutyák túlnyomó többségét a gyerekek kívánságára tartják.

Sokan óvják a gyerekeket a kutyáktól, mert attól tartanak, hogy betegséget terjeszt. A gondozatlan kutyától bizonyos bőrbetegségeket például rühösséget valóban elkaphat az ember, de a tisztán tartott és rendszeres állatorvosi felügyelet alatt álló kutya semmiféle betegséget nem terjeszt át emberre. Fordítva igen. Persze meg kell jegyezni hogy ha egy család nem tartja tisztán a kutyáját, hogy az megrühösödik, akkor az a család méltatlan arra hogy kutyát tartson.

A gyerek és a kutya kitűnően megfér a családban, sőt számos olyan előnye van a gyermek nevelése szempontjából, amit a szülők hatékonyan tudnak felhasználni. Sokszor elegendő csak a kutyát fegyelmezni, a gyermek is ért belőle, sőt legközelebb ő maga végzi el ezt,aki örül hogy fegyelmezhet, miközben maga is kénytelen példamutatóan fegyelmet és kötelességtudást mutatóan viselkedni hogy ne keveredjen ellentmondásba önmagával. Ez az idők folyamán rendszerré és jellemmé kristályosodik a gyermekben. Természetesen célszerű a gyerekhez is könnyebben idomuló kölyökkutyával kezdeni.

A gyerek kutyaszeretete könnyen átragad a felnőttekre is, azok is többet foglalkoznak a kutyával. A gyerek gondolatvilágába a kutya birtoklása könnyen beilleszkedik, örömében, bánatában jó pajtásává, hűséges barátjává válik.


További oldalak:

A kutya származása

A kutya háziasítása


Vissza a kezdőlapra

This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola